Vitamin D

Vitamin D Istaknuto

Top of Form

Vitamin D ili kalciferol je antirahitični vitamin, a često ga nazivaju i vitaminom sunca. Iz historijskih se razloga svrstava među vitamine, iako se po većini obilježja radi o hormonu (steroidna struktura). Regulira koncentraciju kalcija i fosfora u organizmu, potičući  njihovu apsorpciju iz probavnog trakta. Vitamin D se u tijelu može sintetizirati u koži pod utjecajem ultraljubičastih zraka iz provitamina. Može se unositi i hranom. Najviše ga ima u  masnim  ribama kao što su haringe, skuše, srdele i tune, u mesu, mlijeku i mliječnim prozvodima, u  žumanjku, te gljivama.

Vitamin D se nalazi u dva  fiziološka oblika: vitamin D2 (ergokalciferol) i vitamin D3 (kolekalciferol). Aktivan oblik vitamina D se zove kalcitriol (1,25-dihidroksikolekalciferol). Nedostatak  vitamina D  kod djece dovodi  do rahitisa, a kod odraslih  do
osteoporoze  i sekundarnog  hiper-paratiroidizma.
On spriječava depresiju i šizofreniju.
Niska razina cirkulirajućeg vitamina D povećava rizik  od dijabetesa, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti, te različitih oblika karcinoma.
Pretilost smanjuje iskoristivost vitamina D. Zbog toga gojazni ljudi trebaju unositi duplo više vitamina D.
Vitamin D se često koristi za liječenje psorijaze.
Hronični nedostatak vitamina D dovodi do slabosti i bolova  u mišićima.
48% djevojčica u dobi od 9-11 godina imaju manjak vitamina D
.

Čak 76% trudnica ima nedostatak vitamina D. To povećava rizik obolijevanja njihove djece od dijabetesa, artritisa, multiple skleroze  i dr.

25- (OH) vitamin D je glavni oblik skladištenja vitamina D u ljudskom tijelu. On je pronađen u visokoj koncentracij u serumu ili plazmi, zbog čega je 25- (OH) vitamin D poželjni analit za određivanje.


U Poliklinici SaNaSa, vitamin D određujemo na aparatu mini Vidas (Biomerieux).

 25-OH Vitamin D total  je automatski test za određivanje pacijentovog Vitamin D statusa i test ima visok stepen preciznosti.